#alwaystravelicious EAT TRAVEL LOVE

Rabu, 28 Ogos 2013

Percutian dgn geng

**entry ni di buat pada 22 Ogos , tp baru nak post**

Percutian dgn geng telah di rancang awal
Rata2 yg gi semuanye dah kawin
Percutian secara berkumpulan terdiri daripada
Seorang mak org yg miliki 2 org ank - Dhenuka
2 org isteri org - saya dan Zah
2 org ank dara - Finas dan Priya

Tapi, yg dah kawin gi single aje kali ni **nak enjoy lebih katanya** 

Booking tiket flight pon awal tahun hari tu
Masa ada promo
Pastu peram lama2
then buat hati tak sabar nak gi kan!
Tak suka perasan mcm ni **merana sbb tak sabar**

Okay tgg aje kepulangan kami selepas bercuti nanti
Saya akan cerita sepadat2nya...

i'm flying off tomorrow..to see beautiful scenery beach..sun tanned the skin..
**mood melompat sampai ke bintang**


Rabu, 21 Ogos 2013

Open house Raya **makan kambing mcm kat kedai**


Syawal 18

Open houz
Sejak kawin dah masuk tahun ke4 kali sy sambut sbg isteri
Baru sekali sy invite kawan2 opis dtg buat open house
Masa tu tahun ke2 kawin
Itulah pertama kali buat
Ya Allah....penatnyeee
Masih teringat kepenatan masa tu
Tapi, happy kawan2  dtg


Bila raya2 ni ada kawan2 dan saudara yg jemput open house
InsyaAllah sy datang dgn hati yg terbuka
Tak tolak lah org kata, cuma tolak makanan masuk mulut ajor
Best gak dapat jalan2 cari makan ni tanpa mengeluarkan modal
Sedap2 belaka...mestila sedap sbb free kan
Jgn tipulah..korg pOn begitu juga kan...hahahharr

Last week pada Syawal 18
Sepupu dari Shah Alam jemput dtg open house 
Byk giler makanan yg terhidang
Tp, sy ni dah tak larat nak makan menu2 di pagi raya ni

Tips dari saya yg boley sy share
Kalo open house tu...makan la menu yg jarang kita makan
Kalo nak menu raya gak, rasa la sikit2
Kalo perut kenyang kan dah rugiiii....




Raya ketiga | Beraya di rumah nenek dan saudara mara

Syawal 14

Hari raya kalo tak keluar beraya rumah org mmg tak cukup syarat
Untuk melengkapkan syarat hari raya korg
Wajib la kunjung berkunjungan ke rumah sanak saudara
jgn memberatkan bontot BON707 anda duk rumah saje


Raya pertama tu sedara belah ibu dtg dari Klang
Raya kedua pulak sedara belah ayah dtg dari Banting
Penuh rumah..riuh rendah dgn cerita2 makcik pakcik yg dtg
Meriah..meriah..hari raya ku
Setahun sekali rasanya dapat berkumpul mcm ni
Raya ketiga baru ada kesempatan nak kuar beraya
Nasib la kami sedara mara semua belah2 Klang-Banting jerk **dekat**

Raya ketiga kami dapat pulun sampai 10 buah rumah
Puashati dapat jumpa semua saudara mara
Tak yah tanya la duit raya dapat berapa kan??
Dah tua bangka ni...
Tiba dah masanya bila org kata
Hidup bagaikan roda
Dulu masa kecik2 makcik-pakcik kita bg duit raya
Larrr...niii...Bila kita dah besar kita lak bg duit raya pd ank diorg
Sebenarnya seronok bg duit raya kat budak2 ni
Bila diorg dpt duit raya dari kita, tgk muka diorg tu senyum happy je
Lagi2 bila masa diorg salam pastu ucap terima kasih
ItupOn dah menghappykan hati ni

Beraya di rumah nenek adalah wajibkan
Nenek sebenar dah meninggal, yg ada cuma nenek sedara
Nenek yg paling bongsu sekali
umurnya dah tua 80thn tp masih sihat
Suka gi rumah nenek sbb rasa tenang je **patut dia sihat**
Cantik kan!
Tenang je dgr deruan air

Gambar beraya sy dgn kakak
Anak2 buah sy pOn turut suka. Khusyuk sgt!
Sampai org panggil baru nak toleh
Melayan ank2 buah yg comel


Antara banyak2 rumah sedara yg sy beraya
Sy suka ada satu rumah makcik sy ni kat Jalan Kebun,Klang
Cantiknya kebun depan rumah dia
Sebelum ni mmg pernah dgr anggur boleh hidup kat tanah malaya kita
Segar bugar kan anggur ni  hidup
Saya di bawah pohon anggur. Redup!
Kakak cuba utk memetik.


Overall nya bila di tanya 10 rumah dari pagi sampai petang
Adalah sesuatu yg memenatkan
Lagi2 bile tgk ank buah dah tertidor
Sampai rumah mmg kekenyangan
Gambar2 makan kuih raya time beraya tak tangkap
Tu belum tangkap lagi gambar tuan rumah hidang
nasi ayam, rendang ketupat, laksa, buah-buahan,
lauk pauk ikan bakar...adooiii..byk lg!
Nxt raya la sy tangkap gambar
Tu namanya terpelas pandang


terima kasih tuan rumah


Selasa, 20 Ogos 2013

Juadah di pagi Raya **bahagianya perut tgh sedap**

13 Syawal

Bercerita pasal Hari Raya tak habis lagi
memang tak lengkap  kalo Hari Raya tak citer pasal
juadah hidangan di pagi Raya kan!~

Seminggu sebelum raya ibu call tanya pasal menu raya
Nak masak ape?
Kalo bab2 makan ibu akan refer ank pompuan dia yg sorg ni
Sy ni bab2 masak lauk-pauk mmg hebattt
Kakak pula sgt terror bab2 bakery dan pastri
Ketupat, nasi impit, lemang, rendang, kuah kacang adalah wajib
Hidang istimewa cetusan idea dari sy
Akan terhidang utk santapan family di pagi raya

Sgt semangat hokey...siap berangkut kuali pan grill
Grill yg di import dari rumah sy
telah ku terbangkan ke kampOng rumah ibu
Menu ayam percik yg marvelous
siap utk dijadikan korban di pagi raya
Kerja saya pagi raya kena bakar ayam 12 ketol saiz quarter hokey~
Proses membakar ayam
Ayam hampir  masak
Siap utk dihidang. Tangkap gambar dulu sebelum lenyap. Ayam percik di pagi raya
Kuah kacang harus ada di pagi raya. Kalo kat kampong belah huBee mmg tak jumpa di pagi raya.
Sayur tumisan org jawa.
Sayur Lodeh. Makan dgn lontong sedap sgt ni.
Rendang ayam..Wajib ada di pagi raya
Suasan makan secara berjemaah adalah
selepas semuanya pulang dari sembahyang sunat hari raya
Balik masjid semuanya serbu meja makan
Kami adik beradik pOmpuan ni yg siap2kan ats meja
Aktiviti makan2 di pagi raya sgt membahagiakan hati
Perut kenyang hati bahagia
Hubee kenyang smp tak larat senyum
my sis masing2 makan penuh nikmat
Bapak sedang berselera...dah masuk brp pinggan daa...??
Me~ masih nak bergambar lagi dgn prop. org lain sibuk makan dah masuk 2 pinggan , sy sibuk layan gambar dgn adik.


Isnin, 19 Ogos 2013

Di Pagi Raya Nan Indah **Kegembiraanku**

12 Syawal

Apa macam raya??
Perut ni mau naik tergezut oiiii...selepas sekian lama berpuasa
Tup..tup...habuan si perut sgt lumayan
Dengan rendangnye..kuah kacang...lemang..ketupat...
Tak per..Tak per...ini namanya menyambut kemenangan
Alhamdulillah~

Dah lewat sgt dah kalo sy nak ucap Selamat Hari Raya
Sudi2 ler terima ya ucapan Selamat Hari Raya
dari pengasas blog akutopsecret a.k.a Menuju Sejuta Impian ni
Lewat atau cepat belakang kira
Yg pasti sy nak meriahkan blog sy dgn Riang Ria Hari Raya

Tahun ni turn sy beraya dgn family
Persiapan agak beria jugak
Bak kata huBee sy, ''amboiii..excitednye diaaaa''
Hahahahha...gini la gurau senda si suami pd isterinya

Upload pic2 raya di blog masing2 adalah 1 kewajipan **sumpah betol**
Buat tatapan blogger yg sudi singgah ke blog sy ataupOn silent reader
Khas buat korg dari sy dan family di pagi 1 Syawal  hari tu
Potrait kami di Pagi Raya 2013
Pagi2 raya dah nak feeling romantik mcm ni kan **gedix**
Sesi maaf-bermaafan
Gambar Official Raya bersama ibu dan bapak
Gambar tak official. Ibu sy sememangnya malu nak over2 mcm kami
Family Potrait
Sesi bermaafan dgn ibu dan bapak
Hubee- menantu | sesi salam maaf bermaafan


Jumaat, 16 Ogos 2013

Di Malam Raya kami

**syok sendiri di photoboothraya yg dibikin sendiri**

Saje buat kenangan...pastu suka2..tambah lagi koleksi gambar kami berdua


WalaupOn esk nak raya, tp huBee tetap kojer
Bokojo lah kito sekuek nyo **lagu old school**
Menciiikkk tau sebenarnya!~
Kurelakan jua la..tak kan nak larang atau dihalang
Yg sy tahu habuan gajinye meletOp
Tutup saje mata... Relakan..

Alkisah malam raya
Hubbe balik cam biasa kul 11.00 malam
Sy dah standby cantik2 lawa2 pakai baju raya
Dah ready nak berfoto-fotoan berdua
Cuma tgg huBee mandi n siap2 pakai baju melayu lengkap
Bila dua2 nak bergambar dan cuma kita berdua saje
Sape yg nak tangkap gambar kami??
Ginilah cara nye...self timer ajor ler jawabnya
Tangkap gambar dulu kat rumah
Raya esk gambar lain pulak

me
Beloved huBee
Testing... 1,2,3
Testing without him
Husband and wife yg bahagia
Salam bersalaman | Ayat lebih kurang mcm ni la, " Abg, lia minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki kalo ada lawan ckp abg, ingkar , terkasar bahasa.. Halalkan makan minum lia ya bang. Lia nak jadi isteri yg baik.
Dapat duit raya! alhamdulillah..nilai duit dr hubby boley beli bag coach tau. Kalah gaji sebulan sy. tp idok ler nak beli bag coach, baik sy simpan. Nak guna sikit je. Semoga suamiku yg tersyg dunia akhirat ni di murahkan rezeki lg. Amin
Soulmate
Gaya hubee sama spt di ats, tp knp sy lak terover?? Sawan gambar barangkali
Last but not least..Us b4 bertolak balik ke kampongku. Ianya hanya sejengkal saje yg terletak di Kepong,KL