Thursday, April 4, 2013

Dumb Cooking | Mutton Grill paling simple


**Bile pencinta makanan mula nak control makan**
Mampukah aku??

Mode bulan April ni mcm nak contol makan **insyaAllah**
Motto mode makan lak...
Makan sikit  tapi berkualiti, sedap dan berkhasiat **ok tak?**


Menu malam tadi adalah mutton grill
Penyediaan sangat mudah dan cepat **20minit**
Mari kongsi resepi dengan saya
Nak share pon malu sbb simple sgt

Bahan Bahan

  • 2 keping mutton (kambing) **tak perlu di basuh just lap2 dgn tisu**
  • Black pepper sauce **mcm sy guna brand Life**
    Rupa kepingan mutton

 Cara-cara 

  1. Marinade kepingan mutton dgn black pepper sauce
  2. Grill atas pan tanpa minyak **mutton akan kuarkan minyaknya sendiri**
  3. Bila mutton dah agak well done boleh angkat **jgn sampai garing sbb nanti liat**
  4. Kemudian hidang
  5. Bagi penyediaan mix vagey, boleh ikut suka
  6. Mcm saya gunakan sayur carrot, buncis, sadri, kentang, bawang holand gaul2 guna  oster sauce
  7. Dah siap, angkat dan hidang
  8. Boleh makan dengan cili sauce, black pepper sauce ikut suka la ya...kalo nak buat gravy sendiri lagi bagus dan rajin
  9. Selamat mencuba 

Dinner itu...
Happy sbb dapat pujian huBee...
Sedap walaupOn simple : ) 


1 comment: