Friday, September 27, 2013

Part 2 : Bercuti di Ipoh **jalan-jalan cari makan**

Link ke Part sebelum/ seterusnye:
Part 1 : Bercuti di Ipoh **hotel review (klik sini)
Part 3 : Bercuti di Ipoh **Japanese Garden** (klik sini)
Part 4 : Bercuti di Ipoh **hubee back to school** (klik sini)
 
Jalan2 Perak kali ni mmg dah bercadang nak jjcm sajo
nak cari makanan yg sedap2
Daripada apa yg saya google ramai yg mencadangkan
Nasi Vanggey
Popiah basah Ipoh
Satay Endut
Mee Kicap
Mee Rebus
Kalo berkesempatan dan perut ni punya ruang yg besar
boley la merasa kenikmatan kesemua makanan2 ni
Kalo tak sempat, next time pOn bOley dtg lg
Yess...yess...yess...ada point lagi nak jalan2 Ipoh

Kata hubee kat Ipoh ni paling famous Nasi Vanggey la..
Tapi, ia juga dikenali dgn panggilan Nasi Ganja
Seram lak dgn nama Nasi ganja ni kan
Ok! tak tahu la ape yg ganjannye...
Maybe sekali makan rasa nak lagi kot

Semasa jalan2 Perak sempat la kami
merasa Nasi Vanggey di Greentown
mmg org dok canang nasi vanggey ni sseeedddaaapppp...
Meh bagi tekak den ni merasa nikmat dunia ni
Nak mencari kedai Nasi Vanggey di Greentown guna GPS
Taip jer Nasi Vanggey Greentown, keluarla jalan peta tu

Actually, dekat jer dari Hotel Fair Park yg kami menginap **2km**
Pada mulanya rancangan awal nak makan nasi vanggey petang
Tapi, bila hubee kata kalo nak makan biar perut betol2 lapar
Baru terasa kenikmatan bervanggey..vanggey ni

 Sesampai je kitorg di Restorant Nasi Vanggey dalam jam 8.30 malam
Nasib baik org tak berapa ramai
Sebab dalam blog lain kata smp tak cukup tempat **risau**
Macam biasa, sistem restorant mamak ni pilih lauk kena beratur

Paling special Nasi Vanggey ni dia punya ayam
Tak sure ayam tu masak ape, tp mcm ayam masak rempah + kicap
Malam tu, lauk mcm dah tak berapa banyak lagi
Maybe belah siang tu lauk bertimbun2, pasni boley try gi siang lak
Set nasi vanggey didatangkan dalam set iaitu
nasi putih, ayam vanggey,jelatah,5jenis kuah, sambal special
kalo nak extra lauk udang,sotong dan lain2 pOn boley


First time makan, sangat la sedap akan rasanye **wink**
Ayam yg dibumbu dgn 1001 rahsia tu
membuat sy teruja smp terangkat kening di buatnya
Hubee pulak sampai 2 pinggan dia bedal
 Ini bukan kali pertama hubee makan Nasi Vanggey
Last dia makan masa umur 15tahun, now umo dia 32tahun
Okay mmg rindu giler dia pada Nasi Vanggey ni
Belanja makan malam di Restoran Nasi Vanggey cuma...$16 saje
2 x Nasi Vanggey  set biasa = $9
Nasi Vanggey + Sotong = $5
Air sirap...$1
Air limau $1
    ***muraahhhhnyeeee....***


Misi memburu makanan yg sedap2 di sekitar Ipoh di teruskan
Menuju ke Medan Selera Dato Tahwil Azar TKK
Hubee kata **TKK - taman kanan-kanak**  
Memandangkan sy adalah lover satay sampai mati
Satay Endot memjadi pilihan kitorg laki-bini

Knp ia di gelar Satay Endot yeah???
Mesti membuatkan korg bertanya sambil tergelak2 kan..
Endot is mean G.E.N.D.U.T  **whatever**
Gendut adalah gemuk yg bulat
Menurut hubee, gelaran satay endut ni diberi sebab
pengasas satay endut ni mempunyai fizikalnya yg gendut
Dulu en. endut ni yg berniaga, kipas2 satay tepi jalan
Now,dia la bos dan dah ada pekerja  dah jd tokey pOn
dia pOn duk rumah goyang kaki sambil mengira duit
Special nye satay endut ni
Satay nye masih di masak dgn cara tradisional
Masih menggunakan kipas tangan dan arang
Kuah satay sgt sedap, pedas dalam kemanisan
Perapan satay nye sgt terasa sampai meresap dalam 
Ia hanya terdapat dalam 2 jenis iaitu ayam dan daging saje
dari segi saiz satay, sederhana..tak besar,tak kecik
Kitorg tapau, makan kat hotel depan tv ats katil **heaven**
Rasanye ternya sedap..rasa nak repeat lagi
Boley lawan la satay kajang dan satay willy
Belanja satay endut tapaw bwk blk hotel...$16
20 cucuk = $14
2 nasi impit = $2
  
Bersebelahan selang beberapa lot kedai satay endut
terdapat kedai yg menjual popiah basah
Hubee tahu sy ni penggemar popiah basah yg tegar
Menurut hubee popiah basah di sini sangat meletOp
Sape2 yg dtg Ipoh boley try popiah S.S. Ali
Sape penggemar popiah basah yg tegar  spt sy
Jgn lepas peluang merasa, ada rasa kelainannya
Sy dah mula rindu popiah basah SS Ali
Ia juga terdapat dalam bentuk goreng
Tapi saya tak minat sgt popiah goreng ni..
sorry la...sy pandang sebelah mata je
saya beli 5pcs..$3.50, harga standard je kat mane2




Okay setakat tu jer buruan kitorg buat kali ni
Hanya nasi vanggey, Satay endut dan popiah basah
No mee rebus
No mee kicap
Nxt time okay kita cuba mknan yg sedap di Ipoh
Memang terasa kepuasan beJJCM sekitar Ipoh kali ni

8 comments:

  1. Ni bukan vanggey yg ramai Org tu. Ni vanggey dah moden. Kat Ipoh ada 3 restoran vanggey ni.. Yg btoi2 ramai Org tu terletak dekat jalan Yang Kalsom. Berdepan dgn hotel bajet Warna kuning. Kedai vanggey ni tada signboard vanggey. Dia tumpang kedai cina.. Tp mmg marvellous. Org ramai gilerr

    ReplyDelete
  2. Tq share.sy pun sdg bercuti2 dibipoh ni hihi

    ReplyDelete
  3. Gud info..plan nak ke ipoh ujung minggu ni

    ReplyDelete
  4. Nasi ayam Merah di Jalan Yang Kalsom tu yang ORIGINAL, yang blogger Cuba tu yang second grade!

    ReplyDelete
  5. plan bln 11 nk ke ipoh..tq for info :)

    ReplyDelete