Tuesday, July 16, 2013

Diary Ramadan Dahlia # 6

Diatas usaha gigih memikirkan juadah berbuka
Tgh jammed2 dalam bas otw nak balik rumah
Terpikir ada nasi lebih kat rumah
Rindu lak nak makan nasi grg pattani
Resepi Nasi Goreng Pattani yg diajar oleh tukang masak kedai huBee
suatu ketika dulu...Sedap sgt nasi grg pattani ni
Korang pernah makan tak??

Berbuka dgn berkat bersama2 suami
Berdoa lebih sikit seblm berbuka
Juadah berbuka Jumaat lepas
Kuih muih..$4
Air teh bunga..$2
Nasi grg Pattani...Homemade
Berbelanja di bulan puasa hanya...$6 shj **tak membazir**

Ramadan ke 4
Hubee kerja the whole day
saya boring sgt kat rumah
Dah byk buku resepi baca tp mood blm mari nak mencuba resepi2 baru
Hubee sms request nak nasi lemak n cucur ikan bilis berbuka nanti
Pastu request lagi nak sambal nasi lemak mcm ibu sy buat
omgggiiee...sambal nasi lemak ibu sy mmg sedap
sy lak teringin nak roti jala cicah sambal nasi lemak
Sabtu tu kerja lebih sikit di dapur
Berperang dgn cili oiiii....
Hari tu langsung tak jejak kaki ke bazar ramadan
Lagi JIMAAttt...
Ramadan ke 5
Hubee kerja the whole day
boringnyee....tak per hubee kata nnt dia bg hadiah duit OT ni **double paid**
kerajinan yg melampau
boley pulak ambil risiko nak buat karipap
seblm ni pernah buat karipap, tp doh nya tak jadi
Habis terbuang 1kilo tepong yg diuli **salah teknik**
Akhirnya, karipap percubaan pertama menjadi
Kelakar akan saiz2 yg terhasil
Ada besar..ada kecik... **rasa tetap ada,sodap**
Pastu rasa malas nak makan nasi
Asyik sediakan makanan berasa nasi n lauk pauk je
Masak mee grg ler pulak
Pastu reka resepi sendiri
Mee Grg Meatball Bercendawan
 Hasilnya...

Petang tu terkedek2 jalan kaki sorang2 gi bazar Ramadan
Beli Air tembikai laici...$2
Kuih...$2
Belanja kali itu...$4 je **tak membazir**

Ramadan ke 6
Hari saya EL sbb ada hal yg tidak dapat dielakkan
Habis urusan pon dah petang
Hubee suggest beli je juadah di bazar cian tgk sy penat
Balik rumah gatal nak masak nasi grg sbb ada nasi lebih
Kangkung ada ...tp tu stock utk kura-kura
Pinjam sikit lah!~
Maka terhasil lah nasi grg kampung
Gi bazar beli kuih smp....$4
Mertabak...$4
Air katira & tembikai laici...$4
Kali ni belanja sampai $12, inilah belanja ranking paling tinggi setakat ni
Membazir atau tak?? hihihihihi...



No comments:

Post a Comment