#alwaystravelicious EAT TRAVEL LOVE

Selasa, 12 April 2011

Markaroni Baked Cheese

2 minggu lepas...sorg2 main masak2 didapur
dikala malam nak ke tengah malam menjelma..
time masa tu kul 11.30 nak ke 12 mlm
Rajinkan....

Kerajinan datang tak usah di tegur...
Hubby pOn pandang2 perhati sy dr ruang tamu

Bahan2 pOn siap dibeli petangnye
kat Carrefour Bdr Tun Hussein Onn
Maka dgn itu terhasillah resepi yg diidam2kan
jeng..jeng..jeng... 
Markaroni Baked Cheese

Resepi utk dikongsikan...

Bahan-bahan (7-8 orang makan )

  • 1 pack (500 gram) macaroni spiral San Remo
  • 400 gram daging cincang
  • 1 biji bawang holland, didadu
  • 3 ulas bawang putih, dicincang
  • sedikit lada sula, ditumbuk
  • 1 tin mushroom soup (Campbell
  • 1 buku (250 gram) keju cheddar, diparut
  • 500 - 600 ml susu segar  penuh krim
  • segenggam mix vegey 
  • garam + gula 

Cara-cara 

  1. Rebuskan markaroni itu mengikut direction di belakang paket. Kemudian, toskan. Daging kisar di masak dahulu dan lemaknya dibuang.Kemudian, daging ketepikan dahulu.
  2. Sedikit minyak di kuali utk tumis bawang putih + bawang holland dan segenggam mix vegey.
  3. Imbangkan rasa dgn garam, gula dan lada sula.
  4. Masukkan 1 tin mushroom soup dan susu segar. Kacau hingga sebati. Masukkan markaroni yg di rebus td dan daging kisar yg di masak td.
  5. Kacau sampai sebati dgn kuah itu.
  6. Adunan markaroni itu dimasukkan kedalam loyang.
  7. Selangseli dgn cheese yg di parut itu.
  8. Taburkan cheese di lapisan atas bg menjamin kelazatan markaroni cheese.
  9. Bakar di oven selama 35-40minit dgn kepanasan 180'C

Selamat mencuba yer kawan2...
Kalo dah try resepi ni bagi la tahu kay...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan