Thursday, September 5, 2013

Part 2 | Percutian ke Pulau Redang

Link ke Part sebelum / seterusnye:
Part 1  : Percutian Ke Pulau Redang (klik sini)
Part 3: Percutian ke Pulau Redang (klik sini)



Day 2 | 24/8/13 (Sabtu)

  • Pagi tu…terjaga sorang2. Toleh kanan tgk zah tdo lagi..toleh kiri tgk finas tdo lagi. Lena betol diorg ni tdo.Dhenu n priya bilik lain. Selang 3-4 bilik dari kitorg.
  • So, kul 7pagi sorg2 gi tepi pantai..nak snap matahari terbit di Redang.Bila lagi nak menikmati keindahan pagi begini.
 
  •   Hari kedua breakfast nasi lemak. Makan puas2 sebelum aktiviti bersnorkeling. Then tapaw roti sikit utk bagi makan ikan di Marin Park nanti.hihihihik
  • Selesai breakfast, gi kaunter utk sewa mask + life jacket dgn harga RM20 sepanjang di bawah pakej Redang Lagoon. Sy, zah, finas 1st time nak bersnorkeling. Dhenu n priya maybe dah 2nd time. Sape tak tahu pkai mask + life jacket abg2 BayWatch situ leh tolong ajarkan.dont worry ya..
 
  • Kalo ikut itinerary– pagi hari kedua  tu aktiviti snorkeling kali ke2. Snorkeling hari pertama mmg dah terlepas. Pagi dalam pukul 9.30pagi kitorg di bawa oleh abg2 Baywatch ke Marine Park.Tiket berharga RM5. Siap2 beli masa kat Jeti Shahbandar lagi. Perjalanan dari Redang ke Marine Park mengambil masa selama 1jam.**wajib beli**
     


  • Jam 12 tenghari kami dah berangkat pulang ke Redang Lagoon. Perjalanan balik ambil masa sejam. Atas boat keletihan tp seronok. Layan2 tangkap gambar muka keletihan. Ngam2 sampai di redang Lagoon, terus lunch, kelaparan sbb dah penat main air. 
  •   Lepas lunch rehat2 kat pangkin bawak pokok kelapa, yang disediakan oleh pihak Redang Lagoon. Terasa redup dan nyaman angin laut yg menghembus. Dalam pukul 2.30petang ada sesi bersnorkeling kali ke3. Snorkeling terakhir kalo ikut dalam intenenari.
  •  Jam 2.30petang bertolak ke destinasi seterusnya. Tak sure ape nama tempat tu. Otw gi ke tempat tu ada ternampak kapal Star Cruise. Tempat yg kitorg di bawa bersnorkeling di open sea. Perjalanan ambil masa selama 30 minit. 

  • Turun2 dari boat dasar laut dah dalam. Nasib masa tu skill bersnorkeling ada. Tapi rasa nak tenggelam gak ler walaupOn dah pkai life jacket. Nasib ada abg BayWatch tu selamatkan bagi pelampOng. Kitorg diberikan masa 1jam gak utk aktiviti snorkeling. Habis snorkeling balik semula ke Redang Lagoon.
  • Sampai Redang Lagoon, hi-tea pOn dah ready utk kitorg makan. Petang tu dah aktiviti bebas. Kitorg berlima terasa mcm tak puas bersnorkeling. Depan Redang Lagoon tempat sesuai kalo nak snorkeling. Kalo resort dan chalet lain nak datang ke situ maybe jauh sikit lah! Redang Lagoon sgt dekat, untung kitorg.lalalalala...
  •  Sampai Redang Lagoon, hi-tea pOn dah ready utk santapan korban kitorg. Petang tu dah aktiviti bebas. Kitorg berlima terasa mcm tak puas bersnorkeling. Depan Redang Lagoon tempat sesuai kalo nak snorkeling. Kalo resort dan chalet lain nak datang ke situ maybe jauh sikit lah! Redang Lagoon sgt dekat, untung kitorg.
  • Memang penat! Sy, dhenu dan priya balik bilik masing2.Bersihkan diri dan rehat2. Zah n finas sambung bersnorkeling. Mata yang ngantok ditahan2, gagahkan jua. Kalo terlajat tdo nanti malas nak bangun kuar makan malam.
  • Dalam 7.30malam -  makan malam di café Redang Lagoon. Selesai makan plan nak jalan2 ke resort dan chalet lain. Sy teringin nak minum Ochado. Ochado ni ala2 ChatTime dan CoolBlog. Pastu ambik angin malam dan tangkap2 gambar utk kenangan. Jalan2 buat kali terakhir sebelum tamat percutian ke Redang yang sgt awesome ni.
  • Balik bilik jam 10malam terus packing pakaian. Pagi2 esk dah nak berangkat jam 7.00pagi. Takot gak tak dan nak berkemas. Sebelum lelap mata, throwback balik pengalaman ketika bersnorkeling siang tadi. Happy sgt! Tak sedar entah bila mata sy terlelap sendiri..menanti hari esk utk terjaga.
Bersambung....

No comments:

Post a Comment