Tuesday, July 5, 2011

Roti Arab or Kebab??


SITU...SANA..SINI
restaurant Arab...
Kalo tny member2 yg mmg kaki makan
ramai jer sekarang ni mencuba mknan ala-ala Arab
style zaman sekarang katakan..

Mcm saya tak brp nak minat sgt...
Hari tu ada jualan di Menara TM iaitu tempat sy membocorkan poket
then,ada lar gerai yg menjual semua mknan yg berasaskan Arab..

Tertarik dgn roti Arab yg di jual...
Sy rembat sebat sekali 2 bungkus
Harga RM3.00 sebungkus
Kata si penjual...sedap dimakan dgn kambing
Aaaahhh...tak kuasa  nak masak kambing tau~


Roti Arab yg dimaksudkan sy~


Ready to eat~

Disini..saya nak share dgn kwn2...
Resepi kebab dgn menggunakan Roti Arab
Selalunye org guna roti pita kan...

Mula2..kita mulakan dgn memasak intinye...
Seperti dlm gambar...

Bahan-bahan (5 orang makan )

  • 400 gram daging yg dihiris nipis- potong ketika daging sedang beku
  • 1 biji bawang holland, didadu
  • 3 ulas bawang putih, dicincang
  • sedikit lada sula, ditumbuk
  • 3 btg hotdog,didadu
  • 1 buku (250 gram) keju cheddar, diparut
  • segenggam daun bawang
  • segenggam daun kucai 
  • garam + gula
  • sos cili  
  • Timun 
  • 5 keping Roti Arab 
Cara-Cara:

  • Panaskan kuali...Masuk minyak...
  • Masukkan bawang holland dan bwg putih..tumis smp naik bau yg best
  • Masukkan dagingyg dipotong nipis td. Masak sampai daging tu masak.
  • Taburkan lada sula..dan gaul.Masukkan garam dan gula. Imbangkan rasanya.
  • Masukkan cheese dan hot dog..kacau sampai cheese tu cair.Perlahankan api.
  • Masukkan daun sup dan kucai. Tutup api. 

  • ...gaulkan dgn sos...


    Roti Arab di belahkan kepada 2.
    Masa untuk sumbatkan intinya....seperti ini...Alaskan dgn timun yer...Lagi byk kita sumbatkan intinye lagi sedap la kebab kita yer puan...puan...
    Selamat mencuba resepi ciptaan saya...

    Siap utk ngappp...jer nih~



1 comment:

  1. yummmy...sedapnyer..hehehe..saya pown nak cuba sebab saya pown ader roti arab tuee

    ReplyDelete