#alwaystravelicious EAT TRAVEL LOVE

Jumaat, 6 September 2013

Tips Ketika Bercuti di Pulau

Tips Ketika Bercuti Di Pulau

  • Rancang masa perjalanan korang. Ketahui jadual feri dan juga flight terlebih dahulu. Pastikan korang mempunyai backup plan b, c , d jika perlu...
  • Sekiranya, korang perlu datang awal sehari sebelum memulakan perjalanan ke Redang sila buat tempahan hotel disekitar atau berdekatan dengan Jeti Shahbandar. Hotel budget bersepah disekitar tersebut.
  • Tidak membawa baju terlalu banyak dan bawa pakaian yg senang kering. Cukup untuk baju mandi sehelai sbb boleh pakai berulangkali baju malam dan baju nak balik. Ini bergantung pada berapa hari percutian korg.
  •  Penggunaan bag dari jenis backpack sgt digalakan  untuk mengelakan daripada mengusung bag kesana kemari kerana percutian di pulau adalah percutian yg simple dan santai. Mana mungkin mahu tarik bag beroda di tanah pasir kan...
  • Bagi yang mabuk laut atau mabuk ketika naik fligh, sila bawa bekalan ubat mabuk korg. Boley dapatkan di farmasi2 terdekat dan terpilih dgn harga yg berpatutan. Makan dahulu 30 minit sebelum memulakan perjalanan. 
  • Daripada pengalaman sy sewaktu bersnorkeling, korang adalah dielakkan daripada memakai baju t-shirt cotton yg sememangnya penyerapan air yg baik. Ini menyebabkan korg akan mengelami kesukaran sewaktu nak naik semula ke ats bot sbb baju yg basah tadi telah menyumbang kepada keberatan tersebut. So, pemilihan material baju mandi sgt main peranan. Kalo ada duit lebih sikit belilah swimming suit, yg muslimah pon mudah didapati.
  • Kalo korg perasan tiada pon gambar kitorg sewaktu bersnorkeling. Sedih sampai ke sudah. So, kalo tak nak jadi macam kitorg sila la beli siap2 camera waterproof atau waterproof camera cover
  • Nama jer ada hp canggih...tp power bank tak da. Sy mengalami kehausan bateri time sedap2 tgh syok update status dan pic2 on the spot ke facebook. bateri dah nyawa2 ikan dibuatnya.Pasni kena beli powerbank!
  • Tak perlu bawak handbag bagai lagi2 handbag yg feeling2 mak datin.Simpan rumah sudah! Wallet bawak yg kecik nye jer...kad tesco ker...kad bonuslink ker...J Card ker...haper lagi kerjadah kad tak perlu la bawak. Bawak kad yg perlu sahaja sudah.
  • Ole2 utk kawan2 korg kan...bagi yg naik flight tu tak perlulah nak susahkan badan korg nak pikul keropok lekor berat2. Beli ole2 atau buah tangan yg mudah dibawa pulang saje. Badan pOn dah penatkan, tak perlulah nak menambahkan kepenatan korg tu lagi daripada membeli ole2 yg bukan2.fridge magnet..keychain...kecik, ringan dan mudah disumbat dlm bag.
Sekian dari sy...tu jerlah tips yg boley sy share.
Semua tips adalah berdasarkan daripada pengalaman sy.
Semoga dapat membantu korg sebelum memulakan perjalanan
atau yg baru dalam perancangan nak ingin bercuti.

Selamat bercuti!~

5 ulasan:

  1. Terima kasih di atas perkongsian tips2 yg berguna seperti di atas

    -Sharul Amry

    BalasPadam

  2. -Sharul Amry

    Tips2 tersebut berdasarkan pengalaman sepanjang sy bercuti di Redang.

    BalasPadam
  3. bagus sgt share tips2 ni,
    nak2 tang baju tu,hehe terbayang beratnye nk angkat bdn naik skali ngn air2 tu eh,

    BalasPadam
  4. dahlia, lupa nak gitau hari tu...
    kamera waterproof tu leh sewa kat chalet sebelah..redang bay..kat situ leh sewa camera pastu nant dia bgi kita salinan dlm cd..Takpe2 next time pergi lagi..hehhee

    BalasPadam
  5. saya pernah bercuti di krabi dgn kawan hanya bawa satu beg kecil saja.nk lepas geram kat sana.percutian saya selama 3.selama 3hari tu saya cuma pakai hotpants dan bra tali je.sama dgn kawan saya.dari pagi sampai malam itu la pakaian saya.naik berbelang kulit.kat sana memang sporting la.xperlu bawa beg besar2.tu pengalaman saya la.kalau yg berani cuba la.

    BalasPadam