Ahad, 22 April 2012

Tips Menggantung Bingkai Gambar Atau Lukisan

 
 1. Pastikan bingkai gambar digantung pada aras mata. Pastikan ia tidak terlalu tinggi hingga kita perlu mendongak untuk menatapnya.

2. Pilih lukisan yang bersesuaian dengan ruang dinding supaya ia tidak kelihatan janggal kerana terlalu besar atau kecil pada dinding.

3. Untuk penampilan yang lebih anggun, kesinambungan warna persekitaran dengan lukisan mampu meninggalkan kesan estetika pada ruang kediaman. Begitu juga dengan genre lukisan , sesuaikan konsep interior anda agar penatan nampak selari.

4. Halakan lampu tumpu pada ketinggian yang bersesuian agar keindahan lukisan dapat diserlahkan.

5. Mempamer adalah satu cara untuk menghias dinding. Namun awas pastikan dinding tidak terlalu sarat dengan lukisan atau bingkai.

6. Bingkai gambar atau lukisan boleh menjadi titik tumpu melalui susunan dan penggayaan yang menarik. Sebagai contonnya, susunkan bingkai gambar yang kecil (saiz 3R) dalam keadaan 4 segi seolah-olah seperti bingkai gambar yang besar. Ia akan menjadi arca dinding yang menarik.

7. Elakkan menggantung gambar-gambar peribadi pada dinding ruang tamu kerana ia agak peribadi dan tidak sepatutnya didedahkan pada semua orang. Tempat yang sesuai ialah ruang makan, ruang keluarga dan kamar tidur.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Capri by Fraser, Kuala Lumpur

Kebisingan jentera berhampiran dgn pembangunan yg sdg berjln di sekitar Jalan Kerinchi seolah2 hilang bila selangkah kaki masuk ke lobi ...